Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 27-03-2013
Tematica: "minoritatea română" în județele Covasna și Harghita (cazul bentiței tricolore)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: rl online
Titlul articolului: Ponta, despre cazul de la Covasna: Nu vreau să inflamăm lucrurile, dar nici nu acceptăm abuzuri
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ponta-despre-cazul-de-la-covasna-nu-vreau-sa-inflamam-lucrurile-dar-nici-nu-acceptam-abuzuri-297359.html


Premierul Victor Ponta a mulţumit Ministerului Educaţiei pentru modul diplomatic şi inteligent în care a gestionat cazul elevei de la Covasna cu bentiţa tricoloră, informează Mediafax.
El a precizat că nu doreşte ca lucrurile să se inflameze, pentru a nu-i încuraja pe extremişti, dar nici să fie acceptate abuzuri.
"Nu vreau să inflamăm lucrurile, dar nici nu vrem să lăsăm nesancţionate încălcări ale legii. Suntem toţi egali în ţara asta, şi români, şi maghiari, şi germani, şi romi, şi orice altceva, avem respect pentru însemnele fiecăruia, naţionale şi locale, şi nu îmi doresc niciun fel de inflamare, pentru că asta ar da apă la moară extremiştilor, dar nici nu vreau să lăsăm lucrurile, nu acceptăm abuzuri din nicio parte, nici din partea majorităţii, nici a minorităţii.", a spus Ponta în şedinţa de guvern.
Presa a relatat că în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi din clasa a IX-a de la liceul din Covasna au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.
Citeşte şi SCANDALUL BENTIŢEI TRICOLORE. Diriginta Sabinei, schimbată de la clasă
Potrivit ActiveWatch, elevei i-a fost smulsă bentiţa de către dirigintă. Miercuri, 20 martie, aceeaşi dirigintă a exclus-o pe eleva respectivă şi pe o altă colegă de la repetiţiile unei piese de teatru pentru "comportamentul provocator" reprezentat tot de purtarea bentiţei.
Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilăresc" şi "un teribilism.
Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.
Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că va face verificări la Liceul "Korosi Csoma Sandor".
Marţi, Inspectoratul Judeţean Covasna a informat că directorul Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna şi cei doi adjuncţi au fost sancţionaţi cu observaţii scrise, după scandalul legat de fetiţa cu bentiţă tricoloră, în timp ce diriginta acesteia a fost schimbată de la clasă.
Citeşte şi Alba Iulia: Aproximativ 70 de persoane, la un miting de solidaritate cu eleva din Covasna
ISJ Covasna a mai dispus "organizarea comemorărilor, a Zilei Naţionale şi a altor sărbători naţionale sau specifice minorităţilor naţionale, astfel încât elevii să aibă posibilitatea de a participa activ, indiferent de etnie sau de limba de predare" şi "completarea Consiliului elevilor, astfel încât să fie cuprinşi toţi elevii, indiferent de etnie".
Totodată, se doreşte "luarea unor măsuri pentru interzicerea imixtiunii politicului în şcoală".
În perioada următoarea, mai anunţă ISJ Covasna, va fi monitorizat atent modul în care Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna va pune în practică aceste măsuri, astfel încât "să se revină la o situaţie de absolută normalitate în cel mai scurt timp".    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.